Cum alegi un camping?

Ai autorulotă sau rulotă, te-ai decis cu cine pleci în vacanță, ți-ai luat și concediu, deci ai stabilt perioada, știi chiar și itinerariul pe care ți l-ai propus să îl parcurgi. Singurul lucru care îți rămâne de făcut e să stabilești care sunt campingurile unde te vei opri, pentru o noapte, două chiar mai multe, cine știe?

Cu toții am ajuns în punctul acela în care aveam totul pregătit dar cumva amânăm momentul căutării campingurilor. E adevărat, ai și posibilitatea să ocolești complet orice camping și să mergi 100% pe wild camping. Cu siguranță vei găsi locuri unde vei putea să golești rezervorul de ape reziduale, caseta de toaletă și să umpli rezervorul de apă curată, dar trebuie să recunoști că și campingul are avantajele și farmecul său propriu.

Tocmai de aceea, pentru că majoritatea ajungem în punctul în care ne-am pus pe căutat campinguri și nu știm de unde să începem, în următorul articol voi încerca să acopăr cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un camping și … care sunt pașii pe care îi parcurg eu atunci când îmi planific vacanțele.

Confortul din camping

Există câteva aspecte la care trebuie să fii atent ca să îți asiguri un confort cât mai ridicat atunci când înoptezi sau petreci câteva zile într-un camping.

Așa cum cauți review-uri pentru hotelurile în care te cazezi, la fel de mult ar trebui să te intereseze și evaluările campingurilor. Cu cât au mai multe evaluări lăsate de turișți cu atât mai de încredere este nota lui. Dacă au doar 3 evaluări “Foarte bine” l-aș lăsa mai la coada listei și aș căuta mai departe.

Pit-uri delimitate de arbuști

Apoi urmărește să fii atent la pit-urile de amplasarea a autorulotelor. Acestea ar trebui să fie suficient de spațioase și astfel să îți permită să păstrezi o distanță decentă față de vecinii tăi. Dacă între pit-uri există și niște bariere de vegetație, gen arbuști pitici sau copăcei ornamentali e și mai bine.

Spațiile de corturi ar trebui să fie separate de zona de autorulote. Nu îți dorești să te culci seara frumos în camperul tău comod și spațios și să te trezești a doua zi dimineața sufocat de cortul instalat în fața ușii tale.

Nu uita de grupurile sanitare. Deși e comod și bine la dușul din autorulota, pentru a economisi apa din rezervor, cel puțin atunci când ești în camping probabil vei prefera să folosești dușul de la grupurile sanitare. Tocmai de aceea fii atent și la review-urile privind curățenia campingului.

Nu ar strica o mășină de spălat rufe, o mașină de spălat vase, iar dacă au și un mic magazin pentru cele stricte campingului (alimente, băuturi răcoritoare, consumabile) e perfect.

Nu e neapărat necesar, dar cele care au câte o mică zonă de închirieri sunt destul de apreciate din câte am observat. Astfel ai putea să închiriezi biciclete, atv-uri, butelii de gaz, scaune și masă de camping, articole sportive sau alte lucruri la care nu te gândeșți când pleci de acasă sau pur și simplu uiți să le iei.

Nu în ultimul rând, cele mai importante sunt accesul la apă curentă și la ramificațiile de curent. Bineînțeles că nici nu ar fi trebuit să menționez acest ultim aspect, pentru că în realitate acesta este primul lucru pe care îl căutăm la campingurile în care alegem să ne petrecem vacanțele.

Unde căutăm campinguri în România

Dacă vorbim de România, eu folosesc două surse foarte bune pe care vi le recomand și vouă cu toată încrederea.

Primul e takethelongwayhome.eu care e un site deținut de Oana și Dan Casandroiu, o familie de tineri cu foarte multă experiență în ale turismului cu camperul. Pe site-ul lor veți găsi la secțiunea “Camping în România” multe informații despre toate campingurile din țară noastră și o harta interactivă care va permite să aveți vizibilitate asupra zonelor de campare.

Pe lângă toate acestea, Oana și Dan au scos și un Ghid al locurilor de campare din România, de 30 de pagini, care poate fi foarte ușor accesat de pe laptop, tabletă sau telefon. În acest ghid veți găși descrise 60 de campinguri, cu adresa, coordonate GPS, facilități, program de funcționare al recepției, etc. Vă spun … aveți foarte multă informație la îndemână pe site-ul și în ghidul lor.

Site-ul cucortu.ro

A două sursă pe care o folosesc frecvent e cucortu.ro. E un site foarte ușor de folosit și nu numai asta ci îți și face mare plăcere să îl folosești. Dacă ți-ai făcut vreodată o rezervare pe Airbnb o să îți dai seama că acestea două cumva se aseamănă: e ușor să cauți, au poze atrăgătoare, au filtre care te ajută să îți restrângi căutarea după locuri de campare cu cortul, sau cu rulotă, sau poate că vrei un camping cu restaurant.

Pentru noi autorulotiștii e foarte de folos pentru că nu trebuie să alegi din zeci de campinguri pe cel care bănuiești că ar putea să aibă utilitățile de care ai nevoie, trebuie doar să bifezi filtrele de genul “Golire casetă rulotă”, “Acces rulotă”, “Curent rulotă” și dintr-odată ți-ai restrâns căutarea la exact ce ai nevoie. E minuntat, de foarte mare ajutor și sunt sigură că o să va placă și vouă.

Unde căutăm campinguri în Europa

Când vine vorba despre Europa eu folosesc site-ul campercontact.com.

Site-ul acesta e o varianta mult mai complexă și mai stufoasă în materie de campinguri decât site-ul cucortu.ro. și asta e și normal ținând cont că un site este dedicat campingurilor din România exclusiv, iar celălat campingurilor din lume, predominant Europa.

În primul rând, fac o prima căutare după regiune sau orașul unde caut camping.

Apoi folosesc și de această dată funcționalitatea de filtrare pe care ne-o pun la dispoziție cei de la Campercontact.com și astfel îmi restrâng căutarea selectând caracteristicile pe care doresc să le aibă campingurile pe care mi le vor afișa pe harta (după dotări, amplasare, evaluări, etc.).

De multe ori, după ce găsesc un camping pe harta care mi se pare că ar putea să-mi îndeplinească toate cerințele, fac și un search pe google după numele acestuia, asta dacă nu sunt 100% multumită de evaluarea de pe site sau de pozele pe care le au afișate.

Nu uitați că pentru anumite campinguri aveți nevoie de rezevare în avans, mai ales pentru perioadele din timpul verii.

Recunosc, selectarea campingurile prin Europa e o treaba puțin mai complicată dar de fiecare dată am mers la sigur și am fost mulțumiți de ce am găsit. Știți voi vreun pont mai bun? Sau poate aveți altă modalitate prin care alegeți campingurile din străinătate?

Share: