La ce să te aștepți de la o vacanță cu autorulota?

Cu siguranță sunt printre noi curioși care nu au încercat până acum să călătorească cu autorulota și adevărul e că îți trebuie puțin curaj să faci asta, în defavoarea vacanțelor confortabile din resorturile de multe stele. Oricum dacă ai ajuns să te interesezi de autorulote înseamnă că nu ești complet străin de natură, de libertatea sau de calmul muntelui și nici de gălăgia veselă a dimineților dintr-un camping.
Dar că să îți faci o idee și să știi la ce să te aștepți de la o vacanță cu autorulota, iată mai jos 10 lucruri care definesc pentru mine experiența cu camperul.

1. Ești în vacanță, poți să uiți de program

Nu ai oră de decolare sau de aterizare, nu ai oră de check-in și nici de check-out, iar micul dejun poți să îl iei la prânz dacă dorești, fiindcă vacanța cu autorulota înseamnă libertate deplină.

Foarte multe familii care decid să plece cu autorulota de cele mai multe ori nu au un plan sau un itinerariu. Ei spun că frumusețea camperului e că îți permite să te oprești unde dorești tu, să găsești cele mai fermecătoare locuri și să stai acolo până sunteți pregătiți pentru o nouă “călătorie”.

2. O vacanță cu autorulota nu este neapărat mai ieftină decât o vacanță “all inclusive”

Dacă ți-ai propus să economisești niște bănuți și ți-a trecut prin gând idea de a închiria o autorulotă, o să fii puțin dezamăgit.

Costurile de închiriere sunt între 120 și 150 euro pe zi în sezonul de vară și asta datorită faptului că achiziția unui camper presupune o investiție destul de mare (prețurile de achiziție pornesc de la 50.000 euro în funcție de model, dotări și anul fabricației).

Totuși, costul închirierii unei autorulote nu depășește prețul camerelor de hotel din Europa, mai ales dacă sunteți 2 cupluri sau o familie cu 2 copii.

3. Vacanța cu autorulota e cel mai bun “team-building” de familie

Dacă timpul petrecut cu copiii tăi e din ce în ce mai puțin și parcă nu îi mai recunoști, sau și mai rău, ei nu te mai cunosc pe tine, îți sugerez să îți planifici o vacanță cu autorulota.

Vrei nu vrei, o săptămână conviețuind în autorulotă, vă va readuce împreună. Activități precum pregătirea micului-dejun, alegerea locului de campare, planificarea itinerariului pentru ziua următoare vor fi cel mai mare liant și fără să va dați seama veți petrece foarte mult timp împreună.

4. Nu ai motiv de îngrijorare dacă ți-ai propus să pleci la drum lung cu copiii

Copiii rezistă la distanțe lungi fiindcă în autorulotă nu e ca în mașina personală. Vor avea spațiu suficient pe scaunele cu centuri să se joace, să deseneze, ba chiar să își facă din temele de vacanță, dacă e cazul.

Toate acestea se pot face în timp ce tu conduci. În zona de living unde vor sta copiii în timpul mersului, au la dipoziție o masă generoasă pentru orice activitate doresc.

5. Poți să îți iei toată familia cu tine … chiar toată

Majoritatea firmelor de închiriere de autorulote, de fapt din câte știu eu chiar toate, sunt prietenoase cu animalele de companie (căței, pisici, sau alte animale mai neobișnuite, bine … dar nici foarte neobișnuite ? ). Așadar, nu trebuie să îți faci griji unde îți lași cel mai mic pui al familiei atunci când îți planifici vacanța.

6. E o foarte bună experiență culturală pentru copii

Dacă vă decideți să vă opriți pentru mai mult de o noapte într-un camping, veți fi surprinși să aflați cât de sociabili și prietenoși pot fi copiii între ei, chiar dacă nu vorbesc aceași limbă.

Ceea ce ar putea să fie o barieră de comunicare pentru noi, adulții, pentru copii nu e un impediment ca să lege prietenii și să se joace până la mijlocul nopții alergând prin camping alături de noii lor parteneri de joacă.

7. Tu alegi de câte stele să-ți fie view-ul

În Europa există campinguri cu view-uri care nu se compară cu nici o priveliște de la hotelurile de 5 stele. Tot ce trebuie să faci e să te documentezi puțin înainte să te pui pe drum, dar cu asta te putem ajuta și noi, oricând. Pe marginea lacului, pe malul mării sau la poalele munților, vei avea apusuri și răsărituri de neuitat.

Ca să nu mai menționăm de cerul înstelat care îți stă la dispoziție în orice noapte senină prin fereastră imensă aflată deasupra patului. Asta aș numi eu o vacanță “all inclusive”.

8. Te poate prinde noaptea oriunde … chiar oriunde

Nu ai niciun motiv de îngrijorare dacă s-a făcut noapte și voi sunteți încă pe drum. Unde găsești un spațiu care să ți se pară sigur, puțin ferit dar totuși accesibil și cu loc drept, poți să te oprești și să înnoptezi.

Rulotele şi autorulotele sunt încadrate ca autoturisme, iar staționarea nu se consideră campare, prin urmare poți să petreci noaptea oriunde îți permite legea să opreşti maşina.

9. Gătești orice în autorulotă

Bucătăria dintr-o autotulotă

Fie că ești persoana obișnuită să mănânce doar la restaurante, fie că preferi să mănânci numai ce gătești tu, în vacanțele cu camperul ai ambele opțiuni la îndemână.

Poți găti paste, pizza, pireu cu pulpe la cuptor, sau alte nenumărate preparate, sau poți foarte ușor să pregătești un mic dejun copios, o salată de fructe, omletă sau un gris cu lapte oricând în comfortul de acasă, doar că într-un spațiu puțin mai mic :).

10. Cea mai bună cafea din lume e cea facută de tine

Nu în ultimul rând … cafeaua cea de toate zilele. Starbucks e fratele cel mic al cafelei savurate de pe veranda autorulotei. E de nedescris sentimentul pe care îl ai atunci când îți savurezi cafeaua de dimineață privind răsăritul de pe marginea unui lac care pare să se piardă în pădurea deasă din fața ta. Sau în mjlocul munților, unde doar foșnetul vântului care adie îți poate strica liniștea deplină. Simți că pentru astfel de momente ai trăit tot anul și aștepți cu nerăbdare următoarea dimineață că să poți să retrăiești clipa de aur.

Cam asta înseamnă pentru mine o vacanță cu autorulota, dar pentru voi? Ce așteptări aveți de la o ieșire cu camperul? Aștept să-mi scrieți în comentarii parerile voastre.

Share: